EMootion ajatuksia

Oma Väylä – kuntoutusta neurokirjon nuorille

Oma Väylä on neurokirjon nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu Kelan kustantama kuntoutus. Palvelu on tullut Kelan valikoimaan huhtikuussa 2021. Se on siis suhteellisen uusi, mutta alusta asti erittäin kysytty kuntoutusmuoto. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on Oma Väylä, mitkä sen hyödyt ovat ja miten mukaan haetaan.
Graafinen kuvitus Oma Väylän asiakkaan pohdiskelevasta ilmeestä, kun pään ympärillä lentää kelloja, kalentereita ja muistilistoja.
Oma Väylä auttaa mm. arjenhallinnan haasteissa. Kuva: Nina Aitta

Oma Väylän tavoitteena on tutustua ihmiseen kirjainyhdistelmän takana. Diagnoosistasi riippumatta kannat sisälläsi osaamista ja voimavaroja, joista muut olisivat kateellisia.

Kuntoutuksessa opetellaan tunnistamaan omia vahvuuksia ja vahvistamaan itsetuntoa, sekä löytämään käytännön keinoja tunnistaa oman diagnoosin mukanaan tuomia käyttäytymismalleja, ja mikä niiden vaikutus on oman arjen pyörittämiseen.

Oma Väylä tarjoaa myös alustan vuorovaikutustaitojen harjoitteluun ja vertaistuen saamiseen ja antamiseen.

EMootio toteuttaa Oma Väylä kuntoutusta Pirkanmaan, Porin ja Seinäjoen alueilla. Tutustu tiimiläisiimme paikkakunnittain seuraavilla sivuilla:

Oma Väylän kuntoutustiimi

Oma Väylän erityisasiantuntija-tiimi

Oma Väylä pähkinänkuoressa

Kenelle: ADHD, ADD tai autismikirjon (Asperger) diagnoosin saaneille 16–29-vuotiaille

Miksi: Tukea & uusia toimintamalleja arjen, opiskelun sekä työn hallintaan

Mistä: Täytä Kelan KU132-lomake & lähetä se b-lausunnon kanssa Kelaan. Valitse palveluntarjoajaksi Terapiapalvelut EMootio Oy

Milloin: Jatkuva haku. Kuntoutus kestää vuoden + seurantatapaamiset

Mitä maksaa: Kelan kustantama, eli sinulle maksuton

Kuntoutuksen sisältö rakennetaan aina yksilön tarpeiden pohjalta. EMootion toiminnan ytimessä on ymmärrys siitä, että me kaikki olemme omanlaisiamme – ja niin ovat tarpeemmekin.

Haluamme siis heti aluksi kertoa, että täällä sinua kuunnellaan.

Kuntoutuksella on reunaehdot, kuten kesto ja käyntien määrä, mutta näiden raamien sisällä määrittelemme yhdessä sinun ja monialaisen tiimimme kanssa, millainen toimintamuoto sinulle sopii parhaiten.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oma polkusi saattaa erota hieman alla olevasta kuvauksesta tai toisen Oma Väylän kävijän polusta.

Artikkelin lopusta ja tästä linkistä löydät yhteystiedot. Jos sinulle jää kysymyksiä, tai et vain ole lukijatyyppiä, soita tai laita viestiä meidän Emmille. Hän kertoo kaiken tarvittavan, ja todennäköisesti paljon enemmänkin!

Mutta nyt asiaan.

Mikä on Oma Väylä?

Oma Väylä on Kelan tarjoama palvelu. Hakeminen ja hyväksyminen tapahtuu siis Kelan kautta. Näistä tarkemmin alla.

Kuntoutus on suunnattu ADHD, ADD tai autismikirjon (Asperger) diagnoosin saaneille 16–29-vuotiaille. Vaikka diagnooseista käytetään jatkossa yhteisnimitystä neurokirjo, on hyvä ymmärtää, että piirrekirjo on valtavan laaja. Toisin sanoen niin ovat mukaan hakemisen syytkin.

Kuntoutukseen hakemista kannattaa siis pohtia oman elämäntilanteen kautta.

  • Onko sinulla haasteita opinnoissa? Minkälaisia?
  • Entä töissä? Tai töiden hakemisessa?
  • Entä näiden sovittamisessa yhteen arkielämän kanssa?
  • Tuntuvatko sosiaaliset kohtaamiset tai vuorovaikutus vaikealta?
  • Onko edessä itsenäistymisen ensiaskeleet, joihin tarvitset tukea?
  • Oletko jatkuvasti väsynyt tai tunnepyörremyrskyn vallassa, etkä saa kuormitustasojasi kuriin?
  • Tuntuuko, että elät jonkun toisen suunnittelemaa elämää sen sijaan, että toimisit niin kuin itselle tuntuu hyvältä?

Voit hakea mukaan, jos sinulla on uusi diagnoosi. Voit hakea myös, vaikka olisit tutustunut erilaisiin kuntoutuksiin laajemmin jo aiemmin.

Oma Väylä ei kuitenkaan sovi samanaikaisesti vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelujen kanssa toteutettavaksi. Myös akuutin päihdeongelman kanssa tulisi hakeutua muihin kuntoutusvaihtoehtoihin ensin.

Miten Oma Väylään haetaan?

Hanki ensin B-lausunto tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys. Tämän voit hakea esimerkiksi kouluterveydenhuollosta tai terveyskeskuslääkäriltä.

Täytä Kelan lomake KU132. Merkitse palveluntarjoajaksi Terapiapalvelut EMootio Oy.

Kirjaudu Kelan asiointipalveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.  Lähetä lomake ja B-lausunto viestinä.

Vaihtoehtoisesti voit postittaa lomakkeen ja B-lausunnon Kelaan osoitteeseen:

Kela, PL 10, 00056 KELA.

Tarkemmat ohjeet löydät Kelan sivuilta.

EMootio palveluntarjoajana

Palveluntarjoajiin kannattaa tutustua jo hakemusta täytettäessä. Kuntoutuksessa on kyse myös yhteensopivista henkilökemioista, ja oikean mätsin löytäminen tukee omaa sitoutumistasi kuntoutuksen tavoitteisiin.

Meidän tiimiläisiin ja arvoihin voit tutustua tällä sivulla. Ajatuksiimme ja myös muiden Oma Väylän kulkijoiden tarinoihin voit tutustua esimerkiksi muissa blogiteksteissämme sekä Instagramissa @emootioterapiat

Ja ennen kuin lähetät hakemuksen, voit olla yhteydessä meihin. Voimme sopia ajan juttutuokiolle livenä tai etänä, jonka aikana voit esittää kysymyksiä tai voimme jutella asioista, joihin kaipaisit tukea.

Tutustumiskäynnille voit myös tulla omaisen kanssa, jos haluat.

Tietokoneen ruudulla on auki hakukoneen antamat tulokset, kun hakusanana on Oma Väylä. Tuloksista on valittu avattavaksi teksti, jossa lukee Oma Väylä kokemuksia.
Oma Väylä on paljon kysytty kuntoutusmuoto. Kuva: Julia Röyttä

Oma Väylä käytännössä

Kun olet saanut hyväksyvän päätöksen Kelalta, otamme sinuun yhteyttä ja sovimme ensimmäisestä tapaamisesta.

Kuntoutus kestää vuoden. Tapaamisia on noin kaksi kuukaudessa, ja niiden tarkoitus on lisätä ymmärrystä omasta diagnoosista ja sen mukanaan tuomista arjen haasteita eri näkökulmista.

Rinnallasi kulkee läpi prosessin omaohjaaja ja tiimi. Lisäksi omannäköisen polun rakentamisen tukena on tarvittaessa monialainen osaajajoukko, kuten psykologi, erityisopettaja ja sosiaalityöntekijä.

Yksilötapaamisissa tavataan omaohjaajan kanssa. Näitä tapaamisia mahtuu vuoteen 27. Ensimmäisissä tapaamisissa tehdään alkukartoitusta toiveistasi ja haasteistasi. Pääset myös psykologin alkuhaastatteluun. Näiden pohjalta rakennetaan kuntoutuksen tavoitteet, joita kohti lähdemme askel kerrallaan kulkemaan.

Yksilötapaamiset voidaan järjestää EMootion tiloissa, kotonasi, harrastusten parissa tai oikeastaan missä vaan.

Toivoessasi niin, Tampereen ja Porin ohjaajien mukana kulkee myös usein tehtäväänsä hyvin koulutettu terapiakoira, tai kuntoutusta voidaan toteuttaa myös Woimahevosen taitotallilla hevosten tukemana. Lisätietoa eläinavusteisuuudesta löydät tästä artikkelista.

Ryhmätapaamisissa kokoonnutaan pienryhmänä omaohjaajien ja muiden nuorten kanssa. Ryhmät muodostetaan yhteisiä mielenkiintoja kunnioittaen, ja niissä jaetaan vinkkejä, ideoita ja ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin ja pulmiin ohjatun toiminnallisen vertaistuen avulla.

Läheisille järjestetään 1–2 ryhmätapaamista. Näissä tapaamisissa jaetaan kokemuksia ja neuvoja, ja opetellaan ymmärtämään läheisen diagnoosia ja siihen liittyviä toimintamalleja paremmin.

Lisäksi kuntoutuksen jälkeen tavataan vielä muutaman kerran, ja pohditaan, miten tavoitteet ovat juurtuneet elämään. Seurantatapaamisia on yhteensä 1–3.

Nepsynuoren huoltaja tai läheinen – olemme myös sinun tukenasi

Oma Väylä on turvallinen tapa ottaa askelia myös itsenäistymistä kohti.

Alaikäisten nuorten kuntoutuksessa on mahdollista käyttää myös osa yksilökäynneistä läheisten kanssa työskentelyyn läheisten ryhmätapaamisten lisäksi.

Voimme siis yhdessä opetella tunnistamaan diagnoosin piirteitä ja toimintamalleja, ja rakentamaan keskinäisiä vuorovaikutusmalleja.

Askeleita voi ottaa myös ihan konkreettisesti. Voimme tukea oman kodin etsimisessä tai itsenäisen arjen pyörittämisessä – harjoitella ruoanlaittoa, kodinhoitotaitoja ja budjetointia.

Jokaisen polku on yksilöllinen. Ota yhteyttä niin keskustellaan teidän tilanteestanne tarkemmin!

Asiakkaidemme kokemuksia

”Työskentely on ollut sujuvaa ja vaivatonta, käynnille on aina helppo tulla vaikka olisikin ollut huono päivä, kun kotiin lähtee aina keveämmin mielin.

Keskustelujen avulla olen oivaltanut uusia asioita itsestäni, kuten että en olekaan aina tyhmä ja saamaton. Olen saanut tukea, kannustusta ja neuvoja opintojen suorittamiseen liittyvissä haasteissa (ongelmakohtien ja ratkaisujen löytäminen).

Lisäksi arjen sujuvuuden ja asioiden hoitamisen helpottamiseksi neuvoja ja tukea aikataulujen luomiseen, viikkosuunnitelman tekemiseen ja tehtävien askareiden priorisointiin sekä suorittamiseen.

Suurin tuki on ollut ymmärtää, että vaihtoehtoisia tapoja tehdä ja elää arkea on olemassa, enkä ole niin toivoton tapaus mitä itse joskus tuntee tai ajattelee olevansa.”

Oma Väylän kulkija

”Pojallani on todettu ADD. Arki on haasteellista mm. sosiaalisten tilanteiden ongelmien ja yleisten elämänhallinnan vaikeuksien vuoksi.

Oma Väylän avulla poikani haasteissa on selkeästi edetty askel kerrallaan. Omaohjaaja on auttanut ongelmien ratkaisussa tukemalla ammatillisesti ja samalla rohkaisten vanhempien kasvatustyötä. Koko työskentelyn ajan on tavoitteena ollut opiskelu- ja työvalmiuksien kehittäminen.

Olen kokenut, että omaohjaaja kantaa aidosti vastuuta vanhempien rinnalla ja tukena. Samoin olen kokenut, että omaohjaaja on sitoutunut perheen kokonaisvaltaiseen auttamiseen.”

Oma Väylän kulkijan äiti

Tutustu EMootion Oma Väylän kulkijoiden ajatuksiin

Pieni opas aistiherkkyyteen kokijalle ja kohtaajalle – Sandran tarina

Nepsypiirteiden maskaaminen on moniulotteinen ilmiö – kokemustarina

ADHD ja suhteet – nepsy-naisten kokemuksia parisuhteista, yksinolosta ja monisuhteisuudesta

Yhteystiedot

Jäikö jokin askarruttamaan? Ota yhteyttä niin jutellaan.

Emmi Lönnqvist
Toimitusjohtaja
emmi@emootioterapiat.fi
045 325 8270

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Emmi Lönnqvist
Emmi on EMootion toimitusjohtaja. Emmin erikoisvahvuus on rehellisten ja luottamuksellisten yhteystyösuhteiden luominen.

EMootioterapiat | Tampere | Seinäjoki | Pori