Oma Väylä

Kuntoutusta neurokirjon nuorille (16–29 v.)

Tampere | Pori | Seinäjoki

Matka kohti omannäköistä elämää

Miten eläisit, jos kaikki olisi mahdollista? Tätä kysymme usein Oma Väylän kulkijoilta. Vastaus on monesti yksinkertainen – kaipaan rauhallisempaa elämää, merkityksellisiä ihmissuhteita ja sitä, etten aina kokisi olevani hankala.

Neurokirjon henkilöt elävät vähemmistönä maailmassa, joka on rakennettu neurotyypillisten enemmistöille. Oma Väylän tarkoitus on löytää kullekin sopivat tavat elää omannäköistä elämää juuri sellaisena kuin on.

Tervetuloa matkalle kanssamme. Täällä sinua kuunnellaan.

Mitä ja missä?

Oma Väylä on turvallinen tila tutustua omaan ADHD, ADD tai autismikirjon (Asperger) diagnoosiin, liitännäisine kaikkineen. Kuntoutus on Kelan kustantama ja suunnattu 16–29-vuotiaille. EMootion Oma Väylää toteutetaan Tampereella, Porissa ja Seinäjoella.

Vuoden aikana tarkastellaan opittuja (haitallisia) käyttäytymismalleja, tunnistetaan maskeja, ja pohditaan, miten ne vaikuttavat arjen pyörittämiseen. Itseymmärryksen ja itsetunnon kasvaessa aletaan tunnistaa myös omia vahvuuksia ja löytää konkreettisia keinoja kuormituksen tasaamiseen.

Usein kysyttyä Oma Väylästä

Me välitämme. Jokaisen EMootion osaajan perusarvoihin kuuluvat tuomitsemattomuus ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Sama se mikä taustasi on, on tärkeää, että saat juuri sellaista tukea, mitä tarvitset. 

Me tarkastelemme ihmisyyttä kokonaisuutena. Mielen levottomuuden lisäksi pohdimme, miten tasapaino löytyy myös kehoon hermostoineen, sosiaalisiin suhteisiin ja muun ympäristön kanssa vuorovaikuttamiseen.

Pienuus tuo ketteryyttä. Meillä yksilöllinen palvelupolku todella tarkoittaa sitä, että saat sitä mitä tarvitset.

Palveluvalikoimamme laajenee jatkuvasti. Oma Väylän polkuun voi esimerkiksi askarrella mukaan Neurosonic-hoitoja, eläinavusteisuutta tai erilaisia ryhmätapaamisissa toteutettavia työpajoja tai luentoja. Näitä toteutamme yhteistyössä verkostojemme kanssa, ja aiheina voi olla esimerkiksi palauttava liikunta, paremmat ruokailutottumukset, seksuaalisuus tai kirjolla olevien vaikuttajien vertaiskeskustelut.

Tutustu Oma Väylän monialaiseen tiimiin täällä.

Toivoessasi kuntoutukseen voi osallistua ohjaajan työparina myös terapiakoira tai -hevonen.

Tällä hetkellä eläinavusteista Oma Väylä -kuntoutusta toteuttavat työpareina:

Emmi Lönnqvist ja toimelias bordercollie Ilo Tampereella

– Riikka Raski ja rapsutuksia rakastava mäyräkoira Remy Porissa

– Salla Forsman ja Woimahevosen taitotallin hirnujat Porin seudulla

Eläinavusteisuudesta ja EMootion terapiaeläimistä voit lukea lisää tästä artikkelista:

Eläinavusteisuus – eläin auttaa, kun tunteille ei ole sanoja.

Esittelyjä ja eläinten kuulumisia löydät myös meidän Instasta @emootioterapiat

Ryhmätapaamiset ovat tärkeä osa Oma Väylä kuntoutusta. Ymmärrämme hyvin sosiaalista ahdistusta, mutta uskomme myös, että sen lievittäminen on yksi avaimista vapaampaan elämään.

Jokaisen Oma Väylän kulkijan edellytetään siis sitoutuvan myös ryhmätapaamisiin. Ryhmät muodostetaan osallistujien mielenkiinnon aiheet ja tarpeet huomioiden.

Kenenkään ei odoteta ylittävän omia rajojaan. Joskus riittää vain se, että sitoudut tulemaan paikalle.

Ja usein juuri vertaistuki koetaan lopulta hyvin tärkeäksi osaksi kuntoutusta.

Oma Väylä on Kelan myöntämä osallistujille ilmainen, harkinnanvarainen kuntoutus.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuntoutus itsessään ei oikeuta kuntoutustukeen. Kuntoutustukea voi kuitenkin saada muista syistä, kuten ammatilliseen kuntoutumiseen.

Omat mahdollisuutesi kuntoutustukeen voit selvittää tutustumalla kuntoutustukeen Kelan sivuilla, ja olemalla yhteydessä Kelan asiantuntijoihin.

Kuntoutuksen tarkoitus on löytää sinulle toimivat tavat elää hyvää elämää.

Kuntoutus edellyttää siis omaa aktiivisuutta, koska kukaan ei voi ulkopuolelta määritellä, mikä tekisi sinun elämästäsi toimivan.

Aktiivisuuteen puolestaan tarvitaan voimia tulla paikalle ja osallistua toimintaan.

Mikäli elämäntilanteesi on juuri nyt sellainen, että kotioven ulkoa löytyvä maailma on liikaa kantaa, Oma Väylä -kuntoutus ei todennäköisesti ole tällä hetkellä sinulle paras vaihtoehto. 

Muihin Kelan tukemiin nuorten kuntoutusvaihtoehtoihin voit tutustua Kelan sivuilla.

Mikäli edes harkitset kuntoutusta tai sitä on sinulle ehdotettu, taustalla on todennäköisesti jotain, minkä kanssa kipuilet. Se voi olla kuormitukseen, tunnesäätelyyn, häpeään tai haitallisiin maskeihin liittyvää – jokin ahdistaa ja vaikeuttaa elämää, etkä osaa sanoittaa, mitä se on.

Voi myös olla niin, että tunnet haasteidesi johtuvan täysin muiden ymmärtämättömyydestä. Haasteet ympäristön kanssa johtuvat usein vinoksi käyneestä vuorovaikutuksesta ja tiedonpuutteesta. Myös näitä teemoja pohdimme yhdessä, etsien itselle sopivia keinoja viestiä muille omista tarpeista ja rajoista.

Kuntoutus räätälöidään kullekin omien tarpeiden mukaiseksi. Sinun ei siis tarvitse tietää tullessasi, mitä mättää. Puretaan se auki yhdessä, ja pohditaan, millä keinoin oloasi voidaan helpottaa.

Neurokirjon suurimpia haasteita on usein kuormituksen säätelyn haasteet, jotka lopulta johtavat toistuviin yli- tai alikuormitustiloihin ja uupumisiin. Oma Väylässä pyritään löytämään tasapaino elämään, jotta tulevilta uupumuksilta vältyttäisiin niin koulussa kuin töissäkin.

Uskomme siis, että kuntoutuksesta on hyötyä ihan jokaiselle.

Emootio tarjoaa myös matalan kynnyksen nepsy-valmennusta. Valmennus on suosittu tapa tutustua ja tulla sujuiksi aikuisiällä saadun diagnoosin kanssa. Valmennukseen voi tulla myös nepsy-piirteiseksi itsensä tunnistava, jolla ei ole (vielä) diagnoosia. Valmennuksesta voit lukea lisää täältä.


Usein aikuisiällä saatu diagnoosi tuo tullessaan paljon sekalaisia tunteita – surua, häpeää, helpotusta, epämääräistä ahdistusta. Näitä tunteita voi olla hyödyllistä purkaa terapiassa ammattilaisen kanssa, jolla on ymmärrys myös neurokirjon piirteiden tuomista haasteista. Terapiapalveluihimme voit tutustua tarkemmin täällä. 

Jäikö jokin
askarruttamaan?