Nuotti-valmennus

Koutsausta oman polun löytämiseen 16–29-vuotiaille

Tampere | Pori | Seinäjoki
Jyväskylä

Pelottaako, ettei motivaatio kanna yli mielen jumien?

Jokainen meistä on joskus jumissa. Kun jumi muuttuu ahdistukseksi, ja ahdistus syö motivaation edetä elämässä, on tärkeää hakea apua kierteen katkaisemiseksi.

Nuotti-valmennus on käytännönläheistä koutsausta kohti omaa polkua. Valmennukseen et tarvitse diagnoosia, vain motivaation ottaa haltuun oma elämäsi.

Koutsauksen aikana etenemme yhdessä kohti opintoja tai töitä – tai niissä jatkamista, samalla tunnistaen ne voimat ja taidot, joita kannat sisälläsi.

Mitä ja missä?

Nuotti-valmennus on 16–29-vuotiaille suunnattua Kelan tukemaa ammatillista koutsausta. Valmennukseen voit hakea, kun tunnet olevasi jumissa elämän kanssa – voimat eivät riitä opintoihin hakemiseen, tai toivottu opintopaikka ei aukea, etkä tiedä, mille muulle alalle voisit edes suunnata.

Mukaan pääsyyn ei tarvitse lääkärintodistusta tai diagnoosia. Tärkeintä koutsaukseen hakemisessa on oma motivaatio. Jumeista huolimatta haluat selvittää, mikä oma polkusi on, ja ottaa pieniä askelia sitä kohti.

EMootio toteuttaa valmennusta Tampereella, Porissa, Jyväskylässä ja Seinäjoella.

Oletko 16–29-vuotias
diagnosoitu nepsy?

Usein kysyttyä Nuotti-valmennuksesta

Valmennus on suunnattu 16–29-vuotiaille elämänsä kanssa jumissa oleville nuorille, jotka tarvitsevat tukea opinto- tai työpaikan löytämiseen tai pitämiseen.

  • Hae Nuotti-valmennukseen soittamalla Kelan kuntoutusasioiden palvelunumeroon 020 692 205. Voit myös olla yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi Kelassa, etsivässä nuorisotyössä tai Ohjaamossa.
  • Puhelussa sovitte haastatteluajan. Hakemus tehdään sovittuna aikana puhelimitse. Kirjallista hakemusta ei ole.
  • Tutustu palveluntarjoajiin. EMootion koutsit löydät tältä sivulta, (linkkaus Nuotti-valmentajat-sivulle) ja EMootion valmennukseen pääset ilmoittamalla valinnaksesi Terapiapalvelut EMootio Oy:n.
  • Hakemuksen ratkaisun jälkeen saat päätöksen. Jos valmennusjakso myönnetään, saat samalla käytännön ohjeet, ja koutsimme ottaa sinuun yhteyttä pian päätöksen jälkeen. Valmennus alkaa viikon sisällä myönteisestä päätöksestä.

Saa. Kuntoutusrahaa Nuotti-valmennukseen voi hakea Kelasta koko valmennuksen ajalle (5 kk). Hakemuksen voi laittaa vireille puhelimitse Kelan toteuttaman haastattelun aikana.

Tutustu ohjeisiin Kelan sivuilla.Huomioithan, että kuntoutusrahaan on tulossa muutoksia 1.1.2024 alkaen. Lue tiedote, ja kysy lisätietoja Kelan asiakaspalvelusta.

Nuotti-valmennus ei vaadi lääkärintodistusta tai diagnoosia. Riittää, että olet 16–29-vuotias, tiedät olevasi kantokykysi rajoilla, ja osaat sen tuoda esiin Kelan toteuttamassa haastattelussa kuntoutukseen haettaessa.

Koutsaus vaatii kuitenkin aktiivisuuttasi.

Tapaamisia toteutetaan viikottain, ja koutsin kanssa yhdessä määrittelette myös tapaamisten väleihin sopivia tehtäviä ja tavoitteita. 

Ilman aktiivista osallistumista valmennus voidaan keskeyttää kesken kauden. 

Mikäli voimavarasi eivät juuri nyt riitä aktiiviseen asioiden edistämiseen, tutustu muihin Kelan nuorille suunnattuihin tukimuotoihin.

Valmennuksen alussa käymme läpi tämänhetkisen tilanteesi, tarpeesi, toiveesi ja haasteesi. Näiden pohjalta asetamme tavoitteet, jotka on mahdollista saavuttaa askel kerrallaan. 

Tavoitteet voivat olla käytännössä mitä vain, mikä tukee omaa oloasi kohti parempaa jaksamista. Mikäli pahin haaste motivoitumisen tiellä on väsymys, uniongelmat tai päivärytmin sekavuus, lähdemme liikkeelle niiden parantamisesta. 

Kun päivärytmi on saatu kuntoon, ja mielelle luotu lisää tilaa keskittyä, edetään seuraavaan tavoitteeseen, kuten omien vahvuuksien tunnistamiseen ja niiden kautta opintosuuntien etsimiseen.

Tapaamisia on valmennusjakson aikana 20 eli noin kerran viikossa, ja tapaamisten väleihin sovimme välitehtäviä.

Verkostotyö on tärkeä osa koutsausta. Valmennusjakson aikana tavoitteena on rakentaa itselle tukiverkosto, joka tukee myös koutsauksen jälkeen. Ammatilliseen verkostoon voi kuulua esimerkiksi oppilaitosten yhteyshenkilöitä, sosiaalialan toimijoita tai työllisyyspalveluiden henkilöitä. 

Koutsauksen lopullinen tavoite on siis opinto- tai työpaikan hankkimisen lisäksi rakentaa hyvin käytännönläheiset ja selkeät toimintamallit ja tukiverkostot itselle, joihin voi palata, kun jumittaminen uhkaa taas vallata mielen.

Toivoessasi valmennukseen voi osallistua ohjaajan työparina myös terapiakoira.Tällä hetkellä eläinavusteista Nuotti-valmennusta toteuttavat työpareina:  • Emmi Lönnqvist ja toimelias bordercollie Ilo Tampereella


  • Riikka Raski ja rapsutuksia rakastava mäyräkoira Remy Porissa

Eläinavusteisuudesta ja EMootion terapiaeläimistä voit lukea lisää tästä artikkelista:
Eläinavusteisuus – eläin auttaa, kun tunteille ei ole sanoja.

Esittelyjä ja eläinten kuulumisia löydät myös meidän Instasta @emootioterapiat

Nuotti-valmennusta myönnetään ensisijaisesti yksi viiden kuukauden (5 kk) jakso.

Toinen (5 kk) jakso voidaan joissain tapauksissa myöntää, jos valmennettava on osoittanut edistymistä ensimmäisen kauden aikana, mutta tarve jatkotuelle katsotaan aiheelliseksi Kelan virkailijan, valmentajan ja valmennettavan puolesta.

Toiseen jaksoon haetaan yhdessä valmentajan kanssa ensimmäisen jakson loppupuolella, ja se jatkuu keskeytyksettä ensimmäisen jakson jälkeen.

Myös toisen jakson myöntäminen edellyttää siis aktiivisuutta ja halua liikkua eteenpäin, vaikka ihan vielä niin ei yksin jaksakaan tehdä.

Aina homma ei ole niin simppeli, että opintoihin tai töihin vain haetaan ja päästään. Moni löytää vuosittain itsensä tilanteesta, jossa unelmien opintopaikka meni taas sivu suun, eikä jonokaan liikkunut tarpeeksi sisään pääsemiseksi. 

Työelämän sekavuuden lisääntyessä sama haaste löytyy usein työnhausta, kun hakijoita on satoja ja oma kokemus vielä rajallista.

Hylkäysten keskellä motivaatio voi olla kovilla, ja luovuttaminen tuntua houkuttelevalta. Ja juuri silloin on tärkeintä hakea tukea.

Nuotti-valmennuksessa näitä haasteita voidaan alkaa ratkomaan hyvin käytännöllisellä tasolla. Käydään läpi hakemukset ja CV:t, luodaan verkostot kouluihin ja työllistäviin tahoihin.

Samalla tarkastellaan kuitenkin vahvuuksiasi ja voimavarojasi. Mihin suuntaan haluat kulkea? Onko olemassa myös vaihtoehtoisia tapoja päästä sinne? Tai uusia suuntia, joita et ole vielä osannut edes harkita? Missä olet hyvä ja miten tuoda taitosi esiin verkostoille ja hakemuksissa?

Kaikki tämä tehdään jaksamistasi kunnioittaen. Sen verran jaksamista tarvitsee kuitenkin olla, että sitoudut koutsaukseen tapaamisineen ja tehtävineen, koska sinä olet oman elämäsi paras asiantuntija ja kippari.

Jäikö jokin
askarruttamaan?